Idler wheel on Creed?

Home Forums Archery Tech Forum Idler wheel on Creed?

This topic contains 6 replies, has 4 contributors, and was last updated by  nicklewhat? 1 year ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • September 2, 2013 at 6:03 am #592972 Back to Top REPORT

    wacker

    Joined: 11/13/2011
    Hello,

    I am new here, and hope this is not a stupid question.  I shot a 3d tournament yesterday and happened to notice that my idler wheel changes position (slips) with each shot.  There is a mark on my wheel and it travels almost 360 deg in 5-6 shots (is this normal).  If this helps I had to open my pins up when I checked my bow the day before the 3d match.  Bow is still shooting accurately, but its like it has lost some speed.  Any thoughts?

    Thanks

    September 2, 2013 at 10:52 am #592989 Back to Top REPORT

    nicklewhat?

    Joined: 8/11/2013
    Location: ok
    wacker, 

    That’s not a bad question at all.  Back in the day, the experts would advise an archer to mark their cams as a reference to “timing” and if you noticed movement from the marks, then something was getting out of time.  Solo Cam models don’t have two cams fighting over control for the power stroke of the bow and the timing conversations kinda took a back seat.  However, your question is a great question and I would like the Mathews Tech to advise.  Your post sent me out to check my Creed and mine is doing the same thing.  Every shot produces a different spot aligned on the idle wheel.  I would assume that to mean that the wheel is not spinning at the same rate the string is moving.  I can’t imagine that to be a good thing.  At the very least I would assume we may get some string wear where it is skidding across the aluminum of the idler wheel.  We may be losing some accuracy or speed as a result of this sitution but that would be hard to confirm.  Im curious if this is by design or a fualt with the bow design or perhaps idler wheel bearing problem.

    September 2, 2013 at 12:18 pm #592997 Back to Top REPORT

    wacker

    Joined: 11/13/2011
    Hope they can shed some light on this subject.  Will Mathews Tech advise on this forum?
    September 3, 2013 at 11:17 am #593146 Back to Top REPORT
    mathews-technical
    Mathews Technical


    Joined: 7/16/2013
    An engineer could answer it better than me. So I asked a couple of them and they said yes that is because of the friction and is normal.  Your string and cable might have stretched and could be the cause of the slight speed loss.
    September 3, 2013 at 3:00 pm #593203 Back to Top REPORT
    macolos
    MACOLOS

    Joined: 3/20/2010
    Location: Wisconsin
    Photo Gallery
    That is normal. The wheel is spinning at 300+fps, so when the limbs and the cam stop, the idler does not have the string and cable attached, it is just going around the wheel so the wheel will always move. To have the wheel stop on a mark you made, would only be luck. It most likely will be different most of the time. It is not a cam, it is just a wheel.
    Ron /////// Archery and Fly fishing
    September 3, 2013 at 4:27 pm #593215 Back to Top REPORT

    wacker

    Joined: 11/13/2011
    Thanks for the help.  I love this bow, just was a fluke that I even noticed it.  I have owned both the Z7, and still hunt with my extreme, and never really payed attention to it before.  I just happened to have a paint nick in the idler wheel.  Thanks again.
    September 3, 2013 at 4:48 pm #593216 Back to Top REPORT

    nicklewhat?

    Joined: 8/11/2013
    Location: ok
    This is good to know.  I hope the next model has a smaller idler wheel and some form of ez press for home use.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)